NOU la Takumi!

Gama de ceai tradițional japonez, disponibil în diferite sortimente, modele, ambalaje și cantități.

Descoperă aici întreaga ofertă.

Scurt istoric al ceaiului verde în Japonia

Legenda niponă povestește că planta de ceai verde a fost adusă din China în Japonia în secolul IX de câțiva călugări budiști niponi de elită care făcuseră primejdioasa călătorie până în acea țară pentru a-și perfecționa cunoștințele religioase (pe-atunci, China reprezenta pentru Japonia și pentru alte țări asiatice ceea ce Roma era pentru regiunile limitrofe ale Europei – vârful civilizației). În China, călugării, dar și laicii consumau frecvent ceai verde, pentru beneficiile sale asupra sănătății. Nu a durat mult până când aristocrația niponă, și mai ales Curtea imperială, a îmbrățisat la rându-i acest obicei. Inițial consumul de ceai verde a devenit un obicei doar în rândul nobilimii și al sectelor budiste, însă de-a lungul secolelor acesta a prins rădăcini și în mijlocul populației largi. Dar, în timp ce pentru omul de rând ceaiul verde era un supliment alimentar, călugării budiști au rafinat tot mai mult servirea ceaiului, până când s-a ajuns la renumita „ceremonie a ceaiului“, cu mai multe școli de preparare a lui.

Ceremonia ceaiului este parte integrantă din tradiția niponă, accentul căzând nu neapărat pe degustarea ceaiului (deși bineînțeles că și acest aspect este important), cât pe pregătirea lui. Secvența de gesturi minuțioase pentru prepararea ceaiului, executate fără grabă, în liniște, este un prilej de a reflecta la viață și la bucuria de a savura aromele naturii, un ritual care îl ajută pe practicant să se desprindă pentru câteva momente de forfota lumii înconjurătoare.

În Japonia modernă, ceremonia ceaiului este în continuare foarte prețuită, mai ales în rândurile societății cu educație și respect pentru tradiție. Totuși, odată cu modernizarea proceselor de producție, predomină acum consumul de ceai verde în cantități mari și în mod expeditiv: orice restaurant oferă ceai verde de cum se așază clienții la masă, orice familie japoneză își începe rutina zilnică cu o cană de ceai verde, orice gazdă își primește oaspeții cu ceai verde, și există până și automate (amplasate peste tot la colț de stradă) care vând ceai verde în sticle de plastic (de obicei de 330ml) trecătorilor grăbiți și însetați. Deși ceaiul verde este atât de apreciat în Japonia, acolo producția anuală a rămas neschimbată în ultimii 15 ani, în jur de 80 de mii de tone (aproximativ 1% din producția de grâu din România), motivul fiind dinamica demografică nefavorabilă a Japoniei. În schimb, exportul de ceai verde nipon către țările bogate, precum SUA, Germania și Canada, a crescut de 8 ori în aceeași perioadă, consumatorii din aceste țări apreciind tot mai mult aportul benefic al ceaiului verde la sănătate și dietă (mai bine de jumătate din exportul de ceai verde nipon este destinat celor trei țări amintite).

Este, de asemenea, interesant de remarcat faptul că în anul 2011 guvernul Japoniei a adoptat o lege pentru promovarea ceaiului verde, lege ce urmărește stimularea consumului de ceai în rândul populației tinere, care are o relație tot mai ștearsă cu trecutul și tradițiile Japoniei. Legea are drept scop și oferirea unui sprijin financiar pentru fermierii niponi de ceai verde care se confruntă economic cu importurile de ceai verde chinezesc sau indonezian de slabă calitate, dar foarte ieftin.

Varietăți ale ceaiului verde nipon

 În Japonia există multe varietăți de ceai verde, cu prețuri de vânzare ce reflectă, pentru fiecare caz în parte, gradul de complexitate al procesului de producție. Cel mai des întâlnit tip de ceai verde este Sencha (煎茶 – termen care înseamnă „decoct din ceai verde“), obținut prin trecerea prin abur timp de 15-20 de secunde a frunzelor plantei, apoi rularea, uscarea și în final mărunțirea acestora.

Ceaiul Sencha este preparat ca infuzie, frunzele mărunțite nefiind consumate. La extrema opusă se află Matcha (抹茶), ceai care necesită mai mult efort pentru a fi produs – în stadiile finale de cultivare, frunzele de ceai sunt crescute la umbră (sub acoperișuri de pai mobile), iar apoi, odată culese, sunt procesate într-o pulbere extrem de fină și solubilă (așadar frunzele de ceai sunt consumate integral, spre deosebire de Sencha, care se prepară prin infuzare).

Matcha este tipul de ceai folosit la ceremonia ceaiului și este al doilea cel mai scump ceai din Japonia. Fiind sub formă de pudră, termenul de valabilitate este de obicei mai scurt, aproximativ jumătate din cel al ceaiului procesat simplu. Matcha este adorat în Japonia, existând tot felul de preparate culinare care au la bază acest ceai, de la înghețată Matcha la Matcha latte, prăjitură Tiramisu cu Matcha, ciocolată cu Matcha etc. Pe lângă aceste tipuri, mai există și renumitul Genmaicha (玄米茶), o combinație de Sencha cu boabe de orez brun prăjite. Cum în trecut orezul era mai ieftin decât ceaiul verde, Genmaicha a apărut ca o soluție pentru consumul celor din straturile inferioare ale societății (fiind numit și „ceaiul săracilor“), dar în zilele noastre e consumat de întreaga populație, fiind nu doar ieftin, ci și delicios.

De asemenea, există Hojicha (ほうじ茶), un soi de ceai care se obține prin torefierea (trecerea prin foc) a frunzelor de ceai amestecate cu tulpina plantei și care are o aromă mai intensă. Ceaiul Hojicha are un gust ceva mai aspru, nu dulceag precum Sencha, și este consumat mai ales rece, pe timp de vară. În orice supermarket japonez se găsesc vara sticle generoase de Hojicha, expuse în lăzi frigorifice.

Cel mai scump ceai verde din Japonia se numește Gyokuro (玉露), sau „roua de jad“, după culoarea verde palidă a infuziei. Din toată producția anuală de ceai verde nipon, Gyokuro ocupă doar 0.3%. Aceasta din pricina atenției deosebite ce trebuie acordată timpului de expunere la soare a plantei de ceai și selectării minuțioase a celor mai bune frunze. Dacă planta de ceai verde este expusă la soare, substanța de bază prezentă în tulpina plantei (teanină) se transformă în catehină, ceea ce face ca ceaiul să capete un gust puțin mai amărui. Cu aproximativ trei săptămâni înainte de culegere, ceaiul Gyokuro este crescut la umbră, astfel încât nivelul de teanină rămâne ridicat, iar cel de catehină, relativ scăzut, rezultatul fiind un gust mult mai dulce al ceaiului.

Beneficiile ceaiului verde

Ceaiul verde este consumat în majoritatea țărilor asiatice atât pentru gust, cât și pentru beneficiile sale asupra sănătății. Catehina din ceaiul verde este un puternic antioxidant, o substanță care de altfel se găsește în diverse proporții și în fructe, legume sau alte alimente neprocesate. De asemenea, ceaiul verde este o sursă de minerale, mai ales magneziu, fier și potasiu. Componentele ceaiului verde fac din acesta un excelent antioxidant, diuretic și stimulator al proceselor de ardere a grăsimilor.

Există numeroase studii științifice despre beneficiile ceaiului verde asupra sănătății, realizate atât în Occident, cât și în Asia. Un astfel de studiu, foarte cunoscut (numit Studiul Osaki), a fost efectuat de medici japonezi de-a lungul unei perioade de 11 ani (1994–2005), pe o populație de peste 40 000 de consumatori de ceai verde cu vârste cuprinse între 40 și 79 de ani dintr-o zonă a Japoniei în care majoritatea oamenilor beau cel puțin trei căni de ceai verde pe zi. Studiul a ajuns la concluzia clară că ceaiul verde, prin substanțele puternic antioxidante pe care le conține, contribuie la reducerea colesterolului, a tensiunii arteriale la persoanele cu hipertensiune, la prevenirea bolilor cardiovasculare și a diabetului. Pe de altă parte, studiul nu a relevat vreo legătură concludentă între consumul de ceai verde și reducerea riscului de cancer. Datorită beneficiilor ceaiului verde identificate în mod științific, acesta poate fi un element important în nutriția echilibrată și eficientă a oricărei persoane.

Set 3 sortimente ceai verde japonez

Conținut: 80g x 3 (240g)

Termen de valabilitate: 06.2018

Mod de păstrare: A se feri de locurile cu temperatură și umiditate ridicate. După deschiderea ambalajului, este recomandat ca ceaiul să fie păstrat în frigider, în cutia sa originală etanșă.

Producător: HAGIRI, prefectura Shizuoka, Shizuoka-Shi, Aoi-Ku, Ashikubokuchigumi 1733-1

Descriere produs: Acest ceai verde provine din prefectura Shizuoka, Japonia, locul cel mai renumit pentru cultura plantei din care se obține ceaiul tradițional nipon (Camellia sinensis). Planta este răspândită în toată Asia și are diferite subspecii. De altfel, din aceeași plantă se produce și ceaiul negru, consumat frecvent în Occident, diferența dintre ceaiul verde și cel negru fiind doar că acesta din urmă este lăsat să fermenteze înainte de a fi uscat (astfel i se schimbă atât culoarea, cât și aroma), pe când cel verde este doar trecut prin abur sau torefiat (trecut direct prin foc) și apoi uscat, având astfel gustul mai ierbos. Aproximativ 40% din producția de ceai verde japonez este concentrată în prefectura Shizuoka, unde se află și Muntele Fuji. Orice japonez recunoaște imediat o poză cu dealurile verzi nesfârșite pe care este cultivată planta Camellia sinensis și cu Muntele Fuji în fundal.

Acest set de ceai conține trei varietăți. De la stânga la dreapta, cutiile conțin ceai Yabukita (やぶ北茶), Sencha (煎茶) și Fukamushi (深蒸し茶).

Ceaiul Yabukita este un soi de ceai verde (cultivar) obținut prin selecția artificială și încrucișarea plantelor Camellia sinensis. Acest ceai a fost inventat în Shizuoka la începutul secolului XX de către agronomul Sugiyama Hikosaburo. Aflat în posesia unui vast teren pe care creșteau în mod natural pâlcuri de bambuși (numiți în japoneză Yabu), el l-a defrișat și apoi a început să experimenteze cu tot felul de semințe de plantă de ceai verde obținute dintr-o zonă a prefecturii Shizuoka. Selectând minuțios plantele cele mai robuste și mai frumoase, a ajuns la sămânța folosită în prezent, și a numit-o după poziția recoltei pe terenul său – Yabukita, adică „la nord de pâlcul de bambuși“. Yabukita a rămas până în prezent planta de ceai cultivată cel mai frecvent în Japonia. Marele avantaj al acestui soi este rezistența la frig și la bolile care atacă planta Camellia sinensis din natură. Soiul Yabukita crește repede, produce multe frunze și poate fi cultivat în diferite soluri și climate. Prepararea acestui ceai este la fel cu cea a ceaiului Sencha.

Ceaiul Sencha este cea mai populară varietate de ceai verde din Japonia. După culegere, frunzele acestui ceai sunt trecute doar puțin prin abur, rulate și uscate. Culoarea infuziei este auriu-verde. În Japonia, Sencha este preparat într-un ceainic fie de fontă, fie de ceramică, dar ceainicul nu este pus direct pe foc. Apa este încălzită până la 70 de grade (nu se folosește apă fiartă) și e adăugată în ceainic, peste ceaiul verde. Proporția obișnuită este de 4 grame (o linguriță plină) de ceai Sencha pentru o cană medie (80ml). Infuzia durează un minut. Apoi ceaiul este turnat din ceainic în cană (majoritatea ceainicelor japoneze au o plasă metalică pe interior cu rol de strecurătoare).

Ceaiul Fukamushi este numit după procesul de trecere prin abur – fuka înseamnă „profund, adânc“, iar mushi înseamnă „abur“. Așadar, acesta este un ceai obținut prin trecerea frunzelor de Camellia sinensis prin abur pentru un timp mai lung decât în cazul altor ceaiuri (mai mult de 1-2 minute, față de 15-20 de secunde pentru ceaiul standard). Această tehnică nu schimbă compoziția ceaiului, dar reduce din gustul său original amărui și îi conferă o notă mai dulce. Acest ceai se prepară în modul următor: pentru o cană de aproximativ 80ml, se folosește apă încălzită la 70-80 de grade (nu folosiți apă fiartă), se adaugă 3 grame de ceai (aprox. trei sferturi de linguriță) și se lasă acoperit între 40 și 60 de secunde. Apoi ceaiul este trecut prin strecurătoare și servit.

Set 2 sortimente ceai verde japonez (cutii design tradițional nipon)

Conținut: 50g x 2 (100g)

Termen de valabilitate: 06.2018

Mod de păstrare: A se feri de locurile cu temperatură și umiditate ridicate. După deschiderea ambalajului, este recomandat ca ceaiul să fie păstrat în frigider, în cutia sa originală etanșă.

Producător: HAGIRI, prefectura Shizuoka, Shizuoka-Shi, Aoi-Ku, Ashikubokuchigumi 1733-1

Descriere produs:  Acest set de ceai conține două varietăți. De la stânga la dreapta, cutiile conțin ceai Sencha (煎茶) și ceai Fukamushi (深蒸し茶).

Ceaiul Sencha este cea mai populară varietate de ceai verde din Japonia. După culegere, frunzele acestui ceai sunt trecute doar puțin prin abur, rulate și uscate. Culoarea infuziei este auriu-verde. În Japonia, Sencha este preparat într-un ceainic fie de fontă, fie de ceramică, dar ceainicul nu este pus direct pe foc. Apa este încălzită până la 70 de grade (nu se folosește apă fiartă) și e adăugată în ceainic, peste ceaiul verde. Proporția obișnuită este de 4 grame (o linguriță plină) de ceai Sencha pentru o cană medie (80ml). Infuzia durează un minut. Apoi ceaiul este turnat din ceainic în cană (majoritatea ceainicelor japoneze au o plasă metalică pe interior cu rol de strecurătoare).

Ceaiul Fukamushi este numit după procesul de trecere prin abur – fuka înseamnă „profund, adânc“, iar mushi înseamnă „abur“. Așadar, acesta este un ceai obținut prin trecerea frunzelor de Camellia sinensis prin abur pentru un timp mai lung decât în cazul altor ceaiuri (mai mult de 1-2 minute, față de 15-20 de secunde pentru ceaiul standard). Această tehnică nu schimbă compoziția ceaiului, dar reduce din gustul său original amărui și îi conferă o notă mai dulce.

Acest ceai se prepară în modul următor: pentru o cană de aproximativ 80ml, se folosește apă încălzită la 70-80 de grade (nu folosiți apă fiartă), se adaugă 3 grame de ceai (aprox. trei sferturi de linguriță) și se lasă acoperit între 40 și 60 de secunde. Apoi ceaiul este trecut prin strecurătoare și servit.

Set 2 sortimente ceai verde japonez (cutii design pisici cu noroc)

Conținut: 50g x 2 (100g)

Termen de valabilitate: 06.2018

Mod de păstrare: A se feri de locurile cu temperatură și umiditate ridicate. După deschiderea ambalajului, este recomandat ca ceaiul să fie păstrat în frigider, în cutia sa originală etanșă.

Producător: HAGIRI, prefectura Shizuoka, Shizuoka-Shi, Aoi-Ku, Ashikubokuchigumi 1733-1

Descriere produs:  Acest set de ceai conține două varietăți. Cutia aurie conține ceai Sencha (煎茶) de cea mai bună calitate, după cum este scris pe etichetă (高級煎茶 – Koukyuu Sencha; Koukyuu înseamnă „de lux“), iar cutia albă conține ceai Genmai (玄米茶).

Ceaiul Sencha este cea mai populară varietate de ceai verde din Japonia. După culegere, frunzele acestui ceai sunt trecute doar puțin prin abur, rulate și uscate. Culoarea infuziei este auriu-verde. În Japonia, Sencha este preparat într-un ceainic fie de fontă, fie de ceramică, dar ceainicul nu este pus direct pe foc. Apa este încălzită până la 70 de grade (nu se folosește apă fiartă) și e adăugată în ceainic, peste ceaiul verde. Proporția obișnuită este de 4 grame (o linguriță plină) de ceai Sencha pentru o cană medie (80ml). Infuzia durează un minut. Apoi ceaiul este turnat din ceainic în cană (majoritatea ceainicelor japoneze au o plasă metalică pe interior cu rol de strecurătoare).

Ceaiul Genmai este un amestec foarte apreciat în Japonia de ceai verde și boabe de orez brun prăjite. De altfel și denumirea ceaiului indică exact această combinație – Genmai (玄米) înseamnă „orez brun“ și Cha (茶) înseamnă „ceai“. Acest ceai se prepară în modul următor: pentru o cană de aproximativ 80ml, se folosește apă încălzită la 80 de grade (nu folosiți apă fiartă), se adaugă 4 grame de ceai (aproximativ o linguriță plină) și se lasă acoperit timp de două minute. Apoi ceaiul este trecut prin strecurătoare și servit. Acest ceai poate fi folosit pentru 2-3 infuzii.

Set 2 cutii ceai verde japonez (design vintage)

Conținut: 120g x 2 (240g)

Termen de valabilitate: 06.2018

Mod de păstrare: A se feri de locurile cu temperatură și umiditate ridicate. După deschiderea ambalajului, este recomandat ca ceaiul să fie păstrat în frigider, în cutia sa originală etanșă.

Producător: HAGIRI, prefectura Shizuoka, Shizuoka-Shi, Aoi-Ku, Ashikubokuchigumi 1733-1

Descriere produs:  Acest set conține ceai verde Sencha.

Ceaiul Sencha este cea mai populară varietate de ceai verde din Japonia. După culegere, frunzele acestui ceai sunt trecute doar puțin prin abur, rulate și uscate. Culoarea infuziei este auriu-verde. În Japonia, Sencha este preparat într-un ceainic fie de fontă, fie de ceramică, dar ceainicul nu este pus direct pe foc. Apa este încălzită până la 70 de grade (nu se folosește apă fiartă) și e adăugată în ceainic, peste ceaiul verde. Proporția obișnuită este de 4 grame (o linguriță plină) de ceai Sencha pentru o cană medie (80ml). Infuzia durează un minut. Apoi ceaiul este turnat din ceainic în cană (majoritatea ceainicelor japoneze au o plasă metalică pe interior cu rol de strecurătoare).

Ceai verde sushi

Conținut: 350g

Termen de valabilitate: 18.05.2018

Mod de păstrare: A se feri de locurile cu temperatură și umiditate ridicate. După deschiderea ambalajului, este recomandat ca ceaiul să fie păstrat în frigider, într-o cutie etanșă.

Producător: HAGIRI, prefectura Shizuoka, Shizuoka-Shi, Aoi-Ku, Ashikubokuchigumi 1733-1

Descriere produs:  Orice japonez recunoaște imediat o poză cu dealurile verzi nesfârșite pe care este cultivată planta Camellia sinensis și cu Muntele Fuji în fundal. După culegerea frunzelor de ceai verde de pe dealurile de recoltă, acestea sunt trecute doar puțin prin abur, rulate și uscate, apoi, în cazul prezentului produs, mărunțite fin pentru a ușura prepararea infuziei. În Japonia, restaurantele de sushi, precum și persoanele grăbite folosesc de obicei acest ceai verde, întrucât se prepară foarte ușor.

Producătorul recomandă o proporție de 5 grame de ceai verde (o lingură mare vârfuită) la 300ml de apă caldă (la 80 de grade, nu apă fiartă), infuzia durând 20-30 de secunde.

Ceai verde pulbere (粉末緑茶 – Funmatsu Ryokucha)

Conținut: 50g Termen de valabilitate: 22.06.2018

Mod de păstrare: A se feri de locurile cu temperatură și umiditate ridicate. După deschiderea ambalajului, este recomandat ca ceaiul să fie păstrat în frigider. Punga originală se poate închide etanș datorită fermoarului de plastic (tăiați punga la capăt cu o foarfecă, în dreptul semnului foarfecă).

ATENȚIE: În interiorul ambalajului se găsește și o mică capsulă care previne oxidarea ceaiului. Aceasta nu este pentru consum. Puteți să o aruncați dacă consumați întreg conținutul produsului într-un timp relativ scurt și dacă păstrați produsul în frigider.

Producător: HAGIRI, prefectura Shizuoka, Shizuoka-Shi, Aoi-Ku, Ashikubokuchigumi 1733-1

Descriere produs: Orice japonez recunoaște imediat o poză cu dealurile verzi nesfârșite pe care este cultivată planta Camellia sinensis și cu Muntele Fuji în fundal. După culegerea frunzelor de ceai verde de pe dealurile de recoltă, acestea sunt trecute doar puțin prin abur, rulate și uscate, apoi, în cazul prezentului produs, procesate într-o pulbere fină, pentru a ușura prepararea infuziei. În limba japoneză acest tip de ceai verde se numește Funmatsu („pulbere“) Ryokucha („ceai verde“).

Avantajul acestui tip de ceai este faptul că se prepară foarte ușor, fiind solubil atât în apă caldă, cât și în apă rece. Cum pulberea fină trebuie amestecată cu apă, cel mai ușor mod de preparare este folosind o sticlă de plastic. La un volum de 500ml de apă, adăugați o linguriță vârfuită de ceai verde pulbere, apoi închideți capacul sticlei și agitați bine. Ceaiul este gata!

Ceai verde Matcha (抹茶)

Conținut: 30g

Termen de valabilitate: 22.12.2017

Mod de păstrare: A se feri de locurile cu temperatură și umiditate ridicate. După deschiderea ambalajului, este recomandat ca ceaiul să fie păstrat în frigider, în cutia sa originală etanșă.

Producător: HAGIRI, prefectura Shizuoka, Shizuoka-Shi, Aoi-Ku, Ashikubokuchigumi 1733-1

Descriere produs: După culegerea frunzelor de ceai verde de pe dealurile de recoltă, acestea sunt trecute doar puțin prin abur, rulate și uscate, apoi, în cazul prezentului produs, procesate într-o pulbere extrem de fină.

Matcha este tipul de ceai folosit la ceremonia ceaiului și este al doilea cel mai scump ceai din Japonia. Fiind sub formă de pudră, termenul de valabilitate este de obicei mai scurt, aproximativ jumătate din cel al ceaiului procesat simplu. Matcha este adorat în Japonia, existând tot felul de preparate culinare care au la bază acest ceai, de la înghețată Matcha la Matcha latte, prăjitură Tiramisu cu Matcha, ciocolată cu Matcha etc.

Descoperă aici produsul și un video - sugestie de preparare. 

Ceai verde Shizuoka (Fukamushi și Kabuse)

Conținut: 100g

Termen de valabilitate: 22.06.2018

Mod de păstrare: A se feri de locurile cu temperatură și umiditate ridicate. După deschiderea ambalajului, este recomandat ca ceaiul să fie păstrat în frigider.

Producător: HAGIRI, prefectura Shizuoka, Shizuoka-Shi, Aoi-Ku, Ashikubokuchigumi 1733-1

Descriere produs: Prezentul produs este o combinație de două feluri de ceai verde, și anume ceai Fukamushi (深蒸し茶) și ceai Kabuse (かぶせ茶). Planta din care este obținut ceaiul este aceeași, dar modul de procesare diferă. Astfel, ceaiul Fukamushi este numit după procesul de trecere prin abur – fuka înseamnă „profund, adânc“, iar mushi înseamnă „abur“. Așadar, acesta este un ceai obținut prin trecerea frunzelor de Camellia sinensis prin abur pentru un timp mai lung decât în cazul altor ceaiuri (mai mult de 1-2 minute, față de 15-20 de secunde pentru ceaiul standard). Această tehnică nu schimbă compoziția ceaiului, dar reduce din gustul său original amărui și îi conferă o notă mai dulce. Un efect similar este obținut prin umbrirea ceaiului cu ceva timp înainte de recoltare. Motivul pentru aceasta este transformarea substanței de bază din planta de ceai verde (teanină) în catehină atunci când planta este expusă direct la soare. Nivelul ridicat de catehină conferă ceaiului un gust mai amărui. Acoperind plantele de ceai cu acoperișuri de pai mobile (în limba japoneză kabuse înseamnă „acoperit“), nivelul de teanină rămâne ridicat, iar cel de catehină, mai scăzut, produsul final având astfel o aromă mai dulce.

Acest ceai se prepară în modul următor: pentru o cană de aproximativ 80ml, se folosește apă încălzită la 70-80 de grade (nu folosiți apă fiartă), se adaugă 3 grame de ceai (aprox. trei sferturi de linguriță) și se lasă acoperit între 40 și 60 de secunde. Apoi ceaiul este trecut prin strecurătoare și servit.