Compara

Nu aveti produse de comparat.

0 produs(e) 0,00 RON

Nu aveti nici un produs in cosul de cumparaturi

BOL KUTANI 5.0 UME NI TORI BI-152

BOL KUTANI 5.0 UME NI TORI BI-152

Bolul poartă numele de Ume Ni Tori (梅に鳥), adică „pasăre în prun“, și are un diametru de 16cm cu o înălțime de 5.2cm.

145,00 RON

Disponibilitate: In stoc

Împachetare gratuită Vrei să faci un cadou? Ți-l împachetăm gratuit!
Livrare gratuită Pentru comenzi peste 300 de lei.
Returnarea produselor Pe takumi.ro returul este GRATUIT. Ai la dispozitie 30 de zile calendaristice pentru a solicita returul produselor.

Acest bol este produsul atelierului de ceramică și porțelan Bizan-Gama (美山窯), înființat la începutul secolului XX în prefectura Ishikawa (zona de centru-nord a Japoniei). Deși majoritatea obiectelor de ceramică și porțelan japoneze sunt produse în prefectura Gifu, tradiția Kutani este foarte apreciată și, într-un fel, mai de nișă. Designul vaselor Kutani este complex (tema cel mai des folosită este frumusețea naturii), cu motive variate și culori vii, iar procesul de producție este laborios, având nu mai puțin de 13 etape principale. Din această cauză, dar și pentru că toate obiectele Kutani sunt lucrate manual, prețul produselor este în general mai mare comparativ cu alte ceramici sau porțelanuri. Produsele Kutani sunt, practic, o versiune de lux a ceramicilor folosite în masă în Japonia. Guvernul Japoniei a desemnat arta Kutani drept „artă tradițională“ în anul 1975. Cât despre tradiția de ceramică și porțelan Kutani, se pare că aceasta a luat naștere acum 350 de ani, la inițiativa guvernatorului acelei zone, pe nume Maeda Toshiharu (前田利治, 1618–1660), un om pasionat de cultură și arte. La jumătatea secolului al XVII-lea, în zona Kutani (九谷 – literal „Nouă Văi“) s-au descoperit minerale potrivite pentru producerea porțelanului de foarte bună calitate. Guvernatorul Maeda a trimis artiști în prefectura Saga (în sudul Japoniei), cel mai faimos centru de porțelanuri din acele vremuri, să deprindă la rândul lor arta ceramicii. Maeștrii Kutani foloseau doar cinci culori de bază (verde, galben, roșu, mov, albastru închis) și erau foarte minuțioși în procesul de glazurare a vaselor. Este un mister încă nedezlegat de istorici de ce anume tradiția Kutani a dispărut brusc pe la anul 1700. Ipoteza cea mai răspândită este aceea că situația financiară a guvernului local, care susținea activ arta Kutani, se deteriorase drastic, iar cum cererea de produse Kutani era foarte scăzută în rândul populației, fiind obiecte scumpe, artizanii au fost nevoiți să-și abandoneze meseria. Cert este însă că, după încă un secol, tradiția Kutani a renăscut și în timp a căpătat un avânt şi mai mare, ceramicile și porțelanurile Kutani impresionând privirile europenilor la Marea Expoziție de la Viena din anul 1873. Obiectele de artă Kutani produse între anii 1655 și 1700 se numesc Ko-Kutani („Kutani Vechi“), iar cele apărute după anul 1831 se numesc Saiko-Kutani („Kutani Reînviat“). Tradiția Saiko-Kutani, care continuă și astăzi, are cinci stiluri de bază: Iidaya (figuri de oameni pictate minuțios în doar două culori, roșu și auriu), Mokubei (influențat de stilul de pictură chinez), Yoshidaya (de obicei numai plante și animale și patru culori – galben, verde, mov, albastru închis), Eiraku (modele pictate cu auriu pe fond roșu) și Shouza (un stil mixt, care îmbină elemente din toate celelalte patru stiluri).

Bolul poartă numele de Ume Ni Tori (梅に鳥), adică „pasăre în prun“, și are un diametru de 16cm cu o înălțime de 5.2cm. În concordanță cu tradiția Kutani, bolul este executat manual, din porțelan, cu un minim ajutor din partea ustensilelor automate. Producătorii de ceramici și porțelanuri Kutani se mândresc, de altfel, cu faptul că au ales să nu automatizeze procesul de fabricație pentru a atinge producție de masă, ci să se concentreze pe fiecare produs individual în parte. Factorul uman rămâne astfel decisiv, și în interiorul nici unui model nu există două produse identice. Tema principală a acestui bol o constituie prunul și pasărea uguisu. Prunul japonez, diferit ca specie de cel european, este foarte îndrăgit în Japonia, întrucât e primul care înflorește primăvara. Înfruntând frigul de la sfârșit de februarie, el face flori delicate, de un roșu intens, flori ce apar deși crenguțele nu au încă frunze. Se poate spune că prunul se află pe locul doi, după cireș, ca apreciere din partea japonezilor. În anumite zone din Japonia există parcuri întregi de pruni, și când aceștia înfloresc oamenii vin să-i viziteze încântați, să se bucure de frumusețea lor, să îi pozeze și să simtă astfel apropierea primăverii. Imaginea prunului în Japonia este de asemenea asociată cu pasărea uguisu, o specie mică cât o vrăbiuță, care la rândul ei devine foarte activă de cum trece ultimul frig al iernii. Pentru japonezi, imaginea unei păsări uguisu ciripind dibace pe o crenguță de prun înflorit este o minunăție a naturii și un motiv de bucurie. Se poate spune că prunul este perceput în Japonia precum este privit ghiocelul la noi.

 

Etichete produs

Foloseste spatii intre etichete. Foloseste apostrof (') pentru fraze.

Scrie propria ta recenzie

Faceti recenzie la: BOL KUTANI 5.0 UME NI TORI BI-152

Cum evaluezi acest produs? *

  1 stea 2 stele 3 stele 4 stele 5 stele
Preț
Calitate

Mai multe informatii

Material -
Lungime -
Dimensiune -
Latime -
format -

Content

Loading...