Acesta este un ceainic lucrat manual in prefectura Iwate din nordul Japoniei, locul unde se produc cele mai multe vase de ceai din fonta nipone. Este fabricat de firma Hobundo, fondata in anul 1902, unul dintre principalii producatori de ceainice si obiecte de bucatarie din fonta, numite in ansamblu Nanbu-tekki (tekki inseamna „vesela de fier“ in limba japoneza).
Se spune ca denumirea produselor Nanbu provine de la numele nobilului Nanbu Toshinao (1576–1632), care stapanea acea regiune din nordul Japoniei cu mai mult de 400 de ani in urma. Pasiunea lui pentru ceremonia ceaiului şi resursele mari de fier din regiune au dat un mare avant manufacturii de ceainice. Tradiţia a fost pastrata vie in Japonia: exista astazi meşteşugari care moştenesc aceasta arta de peste 15 generaţii, lucrand in cadrul unor firme mici, de familie. Nu este astfel de mirare ca in anul 1975 guvernul Japoniei a desemnat aceasta industrie ca fiind „artizanat traditional“ nipon. in prezent, in prefectura Iwate exista aproximativ 80 de mici firme de familie care produc vesela din fonta, mai ales ceainice si oale. Aproape 1000 de artizani se dedica acestei arte, si au pana si un festival, numit Nanbu-tekki si organizat an de an in luna octombrie.
Fiind din fonta, ceainicul Nanbu este greu, rezistent, iar inauntrul lui caldura se raspandeste uniform si se mentine mult timp. Desi este un obiect relativ mic, greutatea lui e un motiv de mandrie pentru artizanii care il produc, impresionand pe oricine il ia in mana.
Numele acestui model de ceainic este sho-chiku-bai (松竹梅), ceea ce inseamna, simplu, „brad, bambus, prun“. Florile fiecaruia din cei trei copaci sunt reliefate pe suprafata ceainicului. Toti trei sunt copaci venerati in Japonia – bradul japonez, foarte diferit de al nostru, se gaseste in orice gradina nipona, mai ales ca bonsai, bambusul este apreciat pentru foloasele lui multiple, iar prunul japonez edte indragit indeosebi fiindca prevesteste primavara, inflorind la inceput de an, in luna februarie.