Nu aveti nici un produs in cosul de cumparaturi
Împachetare gratuită
Vrei să faci un cadou? Ți-l împachetăm gratuit!
Livrare gratuită
Pentru comenzi peste 300 de lei.
Returnarea produselor
Pe takumi.ro returul este GRATUIT. Ai la dispozitie 30 de zile calendaristice pentru a solicita returul produselor.
Bentō (弁当) reprezintă o porție de mâncare, de obicei făcută în casă și stocată apoi într-o cutiuță tradițională japoneză, ușor de transportat în diverse locuri, fie la locul de muncă, fie la școală, liceu sau facultate, pentru pauza de masă. Un bentō tradițional conține orez, carne și legume. În ceea ce privește cutia, materialele utilizate variază de la cele de unică folosință până la lemn de diferite esențe, lăcuit, de diverse culori și cu modele felurite.
În Japonia, bentō se pot găsi în foarte multe locuri – mici prăvălii, stații de metrou, magazine specializate în bentō; totuși, japonezii preferă să-și rezerve timp ca să pregătească în casă bentō pentru cei dragi.
Bentō își are originea în perioada Kamakura (1185–1333), când a început să se dezvolte tradiția orezului uscat numit hoshi-ii (糒), care era stocat într-o punguță. În perioada Edo (1603–1868), cultura bentō s-a răspândit și a devenit mult mai rafinată. Călătorii purtau un koshibentō (腰弁当 – bentō de brâu) – o cutiuță din bambus în care se găseau mai multe onigiri (chifteluțe de orez) învelite în frunze de bambus. În epoca Meiji (1868–1912) s-au vândut pentru prima dată bentō în stațiile de tren, și tot în aceeași perioadă s-a răspândit obiceiul de a avea un bentō pregătit pentru pauza de masă de la școală ori de la locul de muncă. Între 1912 și 1926 (perioada Taishō) cultura bentō a avut de suferit, existând și o mișcare ce dorea interzicerea acestuia în școli din cauză că o cutie de aluminiu pentru stocarea mâncării devenise un lux, iar diferențele dintre copii se făceau simțite în acest fel. După cel de-al Doilea Război Mondial, tradiția de a avea bentō a continuat să-și piardă din popularitate, studenții și profesorii putând beneficia de prânz gratuit în cadrul instituției de învățământ. Din 1980 însă, odată cu intrarea în uz a cuptoarelor cu microunde și cu dezvoltarea supermarketurilor, bentō a revenit în forță.
În Japonia, un bentō făcut acasă de către sau pentru cei dragi se bucură de mare apreciere. Fie că reprezintă pachetul pentru pauza de masă de la muncă sau de la școală, fie că este vorba de preparate pentru un picnic sau pentru o excursie, bentō este o alegere nu doar gustoasă, ci și practică. Opțional, cutia poate fi împachetată într-un furoshiki (material textil tradițional japonez), care servește atât ca punguță, cât și ca față de masă, atunci când luați prânzul.
Scrie propria ta recenzie
Mai multe informatii
Material | - |
---|---|
Lungime | - |
Dimensiune | - |
Latime | - |
format | - |
Content