Este fabricat in Japonia de firma Kanematsu Kogyo, infiintata in anul 1958, in prefectura Gifu, orasul Seki, renumit pentru industria de cutite japoneze. Lama este din otel inoxidabil. Pe lama sunt inscriptionate caracterele japoneze 兼松作別撰 (kanematsusaku bessen), ceea ce inseamna „produs Kanematsu, gama speciala“. Pe cutia cutitului scrie 御料理包丁 (oryori hocho), adica „cutit culinar“.
Acest tip de cutit se numeste deba in limba japoneza si este folosit mai ales la felierea pestelui. Este mai greu decat alte cutite. Cu o singura taietura se poate indeparta capul pestelui, fiind conceput pentru a sectiona cu mare usurinta. Cum in prezent pestele din comert este deseori pre-feliat, acest cutit este folosit mai rar in gospodarii, dar ramane nelipsit din restaurantele japoneze. Pe langa taierea pestelui, cutitul este folosit si la felierea legumelor de dimensiuni mici.
Important: Veti remarca faptul ca lama are o singura fateta, nu doua, cum au cutitele europene (in limba japoneza, acest fel de lama se numeste kataha, iar in engleza, single-bevel knife). Daca tinem cutitul in mana dreapta, cu lama orientata in jos, observam ca fateta care taie se afla in partea dreapta. Cand ascutiti acest cutit trebuie sa ascutiti doar aceasta parte a lamei, nu si partea din stanga. Datorita formei lamei, daca incercam sa taiem ceva cu acest cutit aplicand asupra lui forta perfect perpendicular, lama va taia catre stanga. Urmati tendinta cutitului, inclinandu-l putin spre stanga. Forma speciala a lamei face ca acest cutit sa fie recomandat persoanelor dreptace (in Japonia exista acest tip de cutite si pentru stangaci, dar sunt fabricate cu comanda speciala).
Mai multe informatii
Dimensiune |
12 cm |
Latime |
- |
Material |
Otel |