Este fabricat in Japonia de firma Kanematsu Kogyo, infiintata in anul 1958, in prefectura Gifu, orasul Seki, renumit pentru industria de cutite japoneze. Lama este din otel japonez Yasuki (otel alb), favoritul mestesugarilor niponi. Acest otel nu este inoxidabil. Finisajul este in stil kasumi-togi (kasumi inseamna „ceata“), tipic pentru multe cutite traditionale nipone. Lama are un aspect cetos, mat si nu pare foarte stralucitoare cand este asezata in lumina. Pe lama sunt inscriptionate caracterele japoneze 兼松作 (kanematsu saku), ceea ce inseamna „produs Kanematsu“. Pe cutia cutitului scrie 伝統工芸手造り(dento kogei tezukuri), adica „arta traditionala, lucrat de mana“. Manerul este din lemn de stejar si din corn de bivol de apa (partea neagra, pe care este scris 水牛柄, suigyugara, „din corn de bivol de apa“).
Acest tip de cutit se numeste usuba in limba japoneza („lama subtire“) si este folosit in principal pentru felierea legumelor.
Important: Veti remarca faptul ca lama are o singura fateta, nu doua, cum au cutitele europene (in limba japoneza, acest fel de lama se numeste kataha, iar in engleza, single-bevel knife). Daca tinem cutitul in mana dreapta, cu lama orientata in jos, observam ca fateta care taie se afla in partea dreapta. Cand ascutiti acest cutit trebuie sa ascutiti doar aceasta parte a lamei, nu si partea din stanga. Datorita formei lamei, daca incercam sa taiem ceva cu acest cutit aplicand asupra lui forta perfect perpendicular, lama va taia catre stanga. Urmati tendinta cutitului, inclinandu-l putin spre stanga. Forma speciala a lamei face ca acest cutit sa fie recomandat persoanelor dreptace (in Japonia exista acest tip de cutite si pentru stangaci, dar sunt fabricate cu comanda speciala).
Mai multe informatii
Dimensiune |
18 cm |
Latime |
- |
Material |
Otel |