Ca dovadă a familiarității japonezilor cu imaginea acestui animal, multe case au fie la intrarea de pe stradă fie în grădină o statuetă tanuki, de obicei cu o înălțime de 50-60cm. Există însă și case cu mai multe statuete aliniate în jurul lor, cât și temple care venerează tanuki precum un spirit protector. Localitatea care produce tradițional statuete tanuki în Japonia este Shigaraki, un oraș din prefectura Shiga (aproximativ în centrul Japoniei). În mod interesant, aspectul tuturor statuetelor tanuki au 8 caracteristici standard, fiecare trăsătură fiind asociată cu aspecte importante din viața oamenilor. Aceste 8 trăsături sunt:
1. Pălăria – simbolizează protecție împotriva accidentelor, a necazurilor, dar și ideea că este bine să fim mereu pregătiți în viață în fața neprevăzutului.
2. Ochii mari - percep limpede tot ce este în jur și ajută la luarea celor mai bune decizii.
3. Sticla de sake - simbolizează virtutea; aici este vorba de un joc de cuvinte – sticla de sake se numește „tokuri” iar caracterul „toku” înseamnă virtute în japoneză. Așadar, ideea este că sticla din mâna statuetei tanuki este menită să-i amintească posesorului să aibă o viață plină de virtute.
4. Coada mare – sugerează ideea că orice am întreprinde sau face, trebuie să facem bine, până la capăt, să ducem lucrurile la un final clar și sigur.
5. Testiculele de dimensiuni exagerate - simbolizează norocul financiar ; și aici este vorba de un joc de cuvinte – „kintama” (金玉) înseamnă testicule în japoneză și acest cuvânt se scrie cu caracterele pentru aur/ban și bilă/minge. Pe de altă parte, cuvântul format din caracterele aur/ban și pungă (citindu-se „kanebukuro”) înseamnă „pungă cu bani”.
6. Carnet de bancă (通帳, „tsuuchou” sau „kayoichou”) – acesta este un simbol al încrederii. Spre deosebire de obiceiurile financiare din vest, în Japonia orice om care depune bani la bancă primește cardul dar și un fel de carnet care conține informații despre starea contului. La deschiderea contului, angajatul băncii îi înmânează deponentului acest carnet care conține doar un rând, pentru că este vorba de o singură tranzacție (banii depuși pentru a deschide contul), dar ulterior, pe măsură ce posesorul contului face diverse operațiuni bancare (transferuri, retragere numerar, depunere cash etc), numărul de tranzacții evident crește. Posesorul se poate duce la orice punct de lucru al băncii unde există aparate speciale care actualizează informația despre cont pe acel carnet de bancă. Așadar, tanuki ținând în mână acest carnet este un simbol ce amintește posesorului statuetei că încrederea (precum noi avem încredere în bancă) este cea mai importantă.
7. Burta proeminentă - simbolizează capacitatea de a lua decizii într-o manieră calmă, dar îndrăzneață deopotrivă. Ideea aici este de „mare, masiv=încredere în sine”.
8. Zâmbetul cald și prietenos – este o îndemnare pentru oameni de a se trata reciproc cu căldură, politețe și prietenie.
Mai multe informatii
Material |
Ceramica |
Lungime |
- |
Dimensiune |
Inaltime 25 cm |
Latime |
- |
format |
- |