Compara

Nu aveti produse de comparat.

0 produs(e) 0,00 RON

Nu aveti nici un produs in cosul de cumparaturi

Masca Noh Hannya

Masca Noh Hannya

Masca poartă numele de Hannya și este utilizată cu precădere în teatrul Noh și Kyōgen (teatru de comedie japonez), dar și în ritualurile de dans Kagura (dans tradițional Shinto). Masca înfățișează un demon feminin ce reprezintă imaginea sufletelelor acelor femei devenite malefice din cauza obsesiilor pentru anumiți bărbați, a sentimentelor de gelozie față de alte femei, sau a sentimentelor de trădare din partea partenerului.

99,00 RON

Disponibilitate: Nu este in stoc

Împachetare gratuită Vrei să faci un cadou? Ți-l împachetăm gratuit!
Livrare gratuită Pentru comenzi peste 300 de lei.
Returnarea produselor Pe takumi.ro returul este GRATUIT. Ai la dispozitie 30 de zile calendaristice pentru a solicita returul produselor.

Această mască tradițională niponă este din ceramică, executată manual, produs al firmei de ceramici Shohou-Gama (昭峰窯), din prefectura Aichi, orașul Seto, care are o tradiție deosebit de lungă în manufacturarea produselor de ceramică. Fabrica este mică, având doar 40 de angajați, și este specializată în producția de ornamente și amulete tradiționale nipone.

Masca poartă numele de Hannya și este utilizată cu precădere în teatrul Noh și Kyōgen (teatru de comedie japonez), dar și în ritualurile de dans Kagura (dans tradițional Shinto). Masca înfățișează un demon feminin ce reprezintă imaginea sufletelelor acelor femei devenite malefice din cauza obsesiilor pentru anumiți bărbați, a sentimentelor de gelozie față de alte femei, sau a sentimentelor de trădare din partea partenerului.  Ceea ce este fascinant la masca Hannya este faptul că pe de o parte are o expresie demonică și periculoasă, dar pe de alta sugerează și sentimente de amarăciune și tristețe, dezvăluind complexitatea emoțiilor umane (amestecul contrastant de gelozie și răutate cu amărăciune, dezolare, singurătate). Atunci când actorul care poartă această mască se uită din față, masca apare ca fiind înfricoșătoare, înfățișând o expresie impulsivă și încrâncenată, dar dacă actorul înclină puțin capul, masca va dezvălui tristețe, aducând senzația că demonul ar vărsa lacrimi.

O legendă a originii numelui acestei măști este artistul călugăr Hannya-bō, care a perfecționat crearea acesteia. Alte legende spun că este necesară o sursă imensă de înțelepciune pentru a crea această mască, și de aici și numele obiectului. De fapt, numele de Hannya este un termen budist pentru înțelepciune, provenind din limba sanscrită (“prajna”). Simbolisitica măștii este foarte adâncă și în concordanță perfectă cu filozofia budistă. Sentimentul de gelozie sau invidie îi transformă pe aceștia în oameni răi, orbiți de propriile obsesii. Budismul ne învață să înlăturăm precis acest fel de sentimente pentru a deveni oameni mai buni. A avea obsesii, atașamente exagerate față de obiecte sau oameni este rețeta perfectă pentru sclavia spiritului, în viziunea budistă. Un suflet seren nu se lasă influențat nici de gelozie, nici de pasiune, nici de dorințe, ci este pur și simplu dincolo de sentimente și de lucurile mondene, este complet liber. În acest sens, numele măștii ne amintește să nu cădem pradă sentimentelor iluzorii. Este de menționat că cel mai populat text budist din Asia de Est este Sutra Hannya, sau Sutra Înțelepciunii, în care un sfânt budist predică datoria morală de a fi detașați de orice sentiment obsesiv. Măștile Hannya apar sub mai multe culori, cea albă indicând caracterul aristocratic al femeii portretizate, cea roșie înfățișând femei aparținând clasei sociale de jos, iar cea de culoare roșu-intens reprezintă acele femei care au devenit demoni în adevăratul sens al cuvântului. Oricum ar fi, măștile Hannya sunt des întâlnite în Japonia, fie în teatru, fie ca ornament pe pereții interiori ai caselor sau în hanuri tradițioanale și ele sunt de asemenea și un design răspândit de tatuaje.

 

Etichete produs

Foloseste spatii intre etichete. Foloseste apostrof (') pentru fraze.

Scrie propria ta recenzie

Faceti recenzie la: Masca Noh Hannya

Cum evaluezi acest produs? *

  1 stea 2 stele 3 stele 4 stele 5 stele
Preț
Calitate

Mai multe informatii

Material Ceramica
format -

Content

Loading...