Compara

Nu aveti produse de comparat.

0 produs(e) 0,00 RON

Nu aveti nici un produs in cosul de cumparaturi

PISICA CU NOROC KARAKUSA 7444

PISICA CU NOROC KARAKUSA 7444

Numele acestei pisicuțe cu noroc este Karakusa, după modelul de pe bavețica ei. Karakusa (唐草) înseamnă model repetitiv – în acest caz, ghirlandele roșii de pe bavețică. În centrul bavețelei este ideograma Fuku (福), care înseamnă „fericire“, „bunăstare“. Dar de ce ar avea pisicuța o bavețică? Pentru că în perioada Edo (1603–1868) posesorii de pisici le puneau de obicei acestora bavețele, pe lângă clopoțelul tipic. În Japonia, figurina pisicii cu una sau ambele labe ridicate este foarte răspândită și se numește maneki neko (招き猫 – maneku, „a invita, a chema“, și neko, „pisică“).

85,00 RON

Disponibilitate: Nu este in stoc

Împachetare gratuită Vrei să faci un cadou? Ți-l împachetăm gratuit!
Livrare gratuită Pentru comenzi peste 300 de lei.
Returnarea produselor Pe takumi.ro returul este GRATUIT. Ai la dispozitie 30 de zile calendaristice pentru a solicita returul produselor.

Acest produs decorativ este din ceramică tradițională niponă, provenind din zona Seto, Yakushi, nu departe de marele oraș Nagoya. Firma care produce aceste obiecte decorative are tradiție încă din secolul al XIX-lea și ceramica făcută de ea se numește Yakushi-gama (ceramică de Yakushi).

Numele acestei pisicuțe cu noroc este Karakusa, după modelul de pe bavețica ei. Karakusa (唐草) înseamnă model repetitiv – în acest caz, ghirlandele roșii de pe bavețică. În centrul bavețelei este ideograma Fuku (福), care înseamnă „fericire“, „bunăstare“. Dar de ce ar avea pisicuța o bavețică? Pentru că în perioada Edo (1603–1868) posesorii de pisici le puneau de obicei acestora bavețele, pe lângă clopoțelul tipic. În Japonia, figurina pisicii cu una sau ambele labe ridicate este foarte răspândită și se numește maneki neko (招き猫 – maneku, „a invita, a chema“, și neko, „pisică“).

Figurinele au variate dimensiuni și poziții și sunt așezate la intrarea în magazine, în restaurante sau în sufrageria caselor, crezându-se că ele „cheamă“ cu lăbuța ridicată norocul pentru posesor. E de menționat că diversele culori ale pisicii au o simbolistică anume: alb reprezintă fericire, puritate și faptul că pe posesor îl așteaptă întâmplări benefice, fericite, roșu semnifică alungarea bolilor și/sau succes în relațiile de dragoste, iar negru sau albastru semnifică îndepărtarea spiritelor rele. Există și pisicuțe verzi, care apără sănătatea posesorului. La fel de importantă este și poziția lăbuței. Dacă laba dreaptă este ridicată, pisica cheamă avuție și bunăstare pentru posesor, iar dacă laba stângă este ridicată, pisica cheamă norocul ca posesorul să întâlnească oameni deosebiți în viață (sau, în cazul restaurantelor ori magazinelor, aduce clienți). Dacă pisicuța are ambele labe ridicate, atunci se crede că ea oferă și una, și alta, dar unii japonezi preferă modelul cu o singură labă ridicată, considerând că ambele lăbuțe ridicate sunt o dovadă de lăcomie din partea posesorului și că nu e bine să-ți dorești prea multe de la noroc. Dar, bineînțeles, aceasta este o preferință subiectivă.

Tradiția maneki-neko este veche de cel puțin patru secole și există pisicuțe nu doar din ceramică sau porțelan, ci și din lemn sau fontă. Dar originea acestei tradiții este neclară. Cea mai răspândită poveste din Japonia cu privire la aceste pisicuțe ne spune cum un nobil pe nume Ii Naotaka, aflat în drum spre o vânătoare cu șoimi, a trecut prin fața unui templu din Edo (fosta capitală a Japoniei, orașul Tokyo de astăzi) și, din poarta templului, pisica starețului i-a făcut gestul cu laba ridicată. Intrigat de gestul pisicuței, nobilul a decis să poposească la templu, moment în care a început o ploaie torențială cu fulgere. Fericit că datorită pisicii scăpase de vijelie, nobilul a donat mulți bani pentru reconstrucția templului, iar pisica a devenit faimoasă, construindu-i-se o statuie. O altă poveste despre originea pisicuțelor maneki neko este aceea a unui negustor (posesor al unei prăvălii) căruia afacerile nu-i mergeau deloc bine și era foarte sărac. Deși abia avea mâncare pentru el însuși, a adoptat o pisicuță vagaboandă, oferindu-i hrană și adăpost. După ceva timp, pisicuța, recunoscătoare, a ieșit în fața prăvăliei și, cu lăbuța ridicată, invita clienții înăuntru. Există multe povești similare și nimeni nu poate ști cu adevărat originea pisicuțelor maneki, pierdută în negura timpului, dar cert e că aceste amulete sunt extrem de îndrăgite în Japonia, precum sunt și pisicile.

 

Etichete produs

Foloseste spatii intre etichete. Foloseste apostrof (') pentru fraze.

Scrie propria ta recenzie

Faceti recenzie la: PISICA CU NOROC KARAKUSA 7444

Cum evaluezi acest produs? *

  1 stea 2 stele 3 stele 4 stele 5 stele
Preț
Calitate

Mai multe informatii

Material -
format -

Content

Loading...