Acesta este un set ishi-yaki (石焼) pentru prajirea carnii sau a legumelor la piatra incinsa, deseori folosit in bucataria nipona. Ishi inseamna „piatra“, iar yaki inseamna „prajit“. Este un produs reprezentativ pentru cultura culinara nipona, bazata pe simplitate si varietate. Carnea de vita sau legumele prajite pe piatra incinsa sunt considerate in Japonia o delicatesa. De ce? Mai intai, pentru ca alimentul ce urmeaza sa fie preparat se rumeneste natural, nefiind vorba de o reteta elaborata (prajire in ulei, de pilda), ci, din contra, carnea sau legumele se fac pur si simplu prin puterea caldurii inmagazinate in piatra. Apoi, in Japonia este foarte apreciata prepararea mancarii sub ochii celor ce urmeaza sa o deguste. Bucatarul nu gateste ascuns in bucatarie, departe de privirile musafirului, fara ca acesta sa aiba idee despre felul in care a fost preparata mancarea. Aici, mancarea, simpla, dar gustoasa, se face chiar sub ochii celui invitat, care „participa“ la pregatirea ei. in felul acesta, o seara cu prietenii acasa inseamna, pentru gazda, nu gatitul in prealabil ore si ore, ci doar pregatirea ingredientelor de baza si rumenirea carnii si a legumelor laolalta cu invitatii. Piatra din acest set este speciala, fiind facuta din magma muntelui Fuji. Ea poate fi incinsa pe aragaz sau in cuptor inainte de a fi folosita. Fundul de lemn din set este din cedru japonez (sughi, 杉), foarte rezistent la temperaturi ridicate.
Mai multe informatii
Material |
- |
Lungime |
- |
Dimensiune |
lungime 25 cm x latime 16 cm x inaltime 3.8 cm |
Latime |
- |
format |
- |