Acest ceaun de fonta este produs de firma nipona Ikenaga, fondata in anul 1937 si specializata in manufacturarea ustensilelor de bucatarie dupa metode traditionale. Fonta cu un procent ridicat de fier este foarte apreciata in cultura culinara nipona intrucat transmite caldura uniform, mentine temperatura mancarii gatite mult timp, este grea, ceea ce confera produsului rezistenta, si, din aceste motive, este deseori folosita si la fabricarea ceainicelor. Acest ceaun reda forma clasica a oalelor de gatit japoneze. Greutatea lui (aproape 2,5 kg), forma curbata, toarta proeminenta si mai ales capacul de lemn (din cedru japonez) redau exact imaginea oalelor folosite de secole in zonele rurale din Japonia. Numele ceaunului, sukinabe (すき鍋), se refera la un stil culinar japonez foarte popular – in ceaun se pune o supa de baza, compusa din apa, sos de soia, zahar si putin otet de orez, si peste aceasta supa se adauga felii de carne, de obicei de vita, taiate extrem de subtire (deseori insa se foloseste si peste sau carne de crab; de fapt, pana in a doua parte a secolului al XIX-lea era folosit doar pestele, nu carnea de vita, aceasta neexistand in cultura culinara nipona). Pe langa carne, se adauga ciuperci japoneze (shiitake), taitei din orez, tofu si alte legume, mai ales verdeturi, precum prazul. Ingredientele sunt lasate sa fiarba la foc mic si sunt gata in scurt timp. Principiul preparatelor sukinabe este ca ingredientele se fac repede, au un gust deosebit de placut conferit de supa de baza si, in acelasi timp, isi mentin prospetimea, nefiind prajite sau tinute la cuptor timp indelungat. Japonezii se bucura nespus sa socializeze si sa se relaxeze cu un ceaun sukinabe in mijlocul mesei, incalzit la un mic aragaz portabil, in care se tot adauga supa de baza, carnea si legumele.
Mai multe informatii
Material |
Fonta |
Dimensiune |
- |