Japonia este cu adevărat o țară a festivităților. Festivități menite să bucure cetățenii pe de o parte, și, pe de alta, să mețină cât mai vie legătura cu trecutul și tradiția. Una dintre cele mai renumite astfel de festivități este Shichi-Go-San, care înseamnă pur și simplu 7-5-3.

Fetițele de 3 și 7 ani, și băiețeii de 3 și 5 ani, sunt sărbătoriți în ziua de 15 noiembrie a fiecărui an, aceste vârste fiind considerate puncte definitorii în viața copiilor. Este vorba despre un ritual de trecere în societatea mai matură, existent în mai toate culturile. Cum numerele impare sunt de bun augur în Asia, 7-5-3 sunt cifre tocmai bune pentru a sărbători creșterea copiilor. În ziua cu pricina, părinții își îmbracă copiii în kimono, cu cea mai mare grijă și atenție, și îi duc la templul local.

Este fascinantă o plimbare pe străzile Japoniei în acea zi, întrucât pretutindeni sunt copii parcă scoși din cărțile de basme. Dar...cum se spune în limba engleză, a picture is worth a thousand words.... poze cu copii sărbătoriți în tradiția Shichi-Go-San, făcute pe 15 noiembrie 2015 la trei mari temple din Japonia, spun mai multe decât aceste cuvinte.

Din păcate însă, populația Japoniei este în descreștere de ani și ani de zile. Pe 5 mai este Ziua Copilului în Japonia, și, pentru a face publicul mai receptiv la această problemă socio-demografică, Institutul de Statistică al Japoniei a publicat astăzi (mai devreme decât de obicei) un set de date îngrijorător – numărul de copii niponi sub vârsta de 15 ani este de 16,05 milioane, minimul de după anul 1950 de când există date, și, o cifră care marchează încă o scădere anuală. De fapt, datele demografice arată că populația copiilor niponi este în scădere continuă an de an, fără excepție, din anul 1982 încoace, deci de aproape 35 de ani! Copiii reprezintă doar 12.6% din populația totală în Japonia, față de 19.2% în SUA, 17.7% în Anglia, și 13.1% în Germania.